De stadionsfeer voorafgaand de wedstrijd.
Toeschouwers 96,290
Man van de wedstrijd Vlag van Brazilië Neymar
Weer 13°C
Portaal:  Voetbal

FC Barcelona 6-1 Paris Saint-Germain is een wedstrijd in de UEFA Champions League, die plaats vond op 8 maart 2017. De wedstrijd staat ook wel bekend als La Remontada. FC Barcelona overwon een achterstand van vier doelpunten in de tweede wedstrijd van hun UEFA Champions League seizoen 2016/17 tegen Paris Saint-Germain en won in totaal met 6-5, waarmee het de grootste comeback in de geschiedenis van de UEFA Champions League werd.

Achtergrond[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Het was de derde keer dat Paris Saint-Germain tegenover Barcelona stond in de knock-outfase van de UEFA Champions League, nadat het de twee eerdere ontmoetingen in de seizoenen 2012-13 en 2014-15 in totaal had verloren.

Groepsfase[bewerken]

Beide teams hadden zich comfortabel gekwalificeerd vanaf de groepsfase . Paris Saint-Germain kwalificeerde zich als runner-up in Groep A tegen Arsenal, Basel, en had een voorsprong van 9 punten op de als derde geplaatste Ludogorets Razgrad . Barcelona kwalificeerde zich als leiders van Groep C, ver voor Borussia Mönchengladbach en Celtic en leidde 2e plaats Manchester City met 6 punten.

Eerste been[bewerken]

De heenwedstrijd werd gespeeld op 14 februari in het Parc des Princes in Parijs ; beide teams waren in goede vorm met Paris Saint-Germain uit een 3-0 uitoverwinning in Bordeaux in Ligue 1 en Barcelona geselen Deportivo Alavés in een 6-0 uitoverwinning in La Liga . [1] [2]

Ángel Di María zette de Parijzenaars op voorsprong in de 18e minuut met een vrije trap nadat Barcelona-speler Samuel Umtiti een overtreding beging. Julian Draxler maakte er in de 40e minuut 2-0 van met een laag schot, geassisteerd door Marco Verratti . Na 55 minuten scoorde Di María opnieuw uit een schot buiten het strafschopgebied. Edinson Cavani scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd in de 72e minuut, het veiligstellen van de 4-0 overwinning. Barcelona scoorde gedurende de hele wedstrijd slechts één schot op doel.

Wedstrijd[bewerken]

Overzicht[bewerken]

De terugwedstrijd werd op 8 maart gespeeld in Camp Nou in Barcelona . Nogmaals, de twee teams kwamen in de wedstrijd nadat ze hun competitiewedstrijden hadden gewonnen, Barcelona met 5-0 vs. Celta Vigo en Paris Saint-Germain 1-0 tegen Nancy . [3] [4]

De wedstrijd had een indrukwekkende opkomst van 96.290 ondanks de zware nederlaag van de thuisploeg in de eerste wedstrijd. Luis Suárez van Barcelona scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd in de 3e minuut nadat hij de bal over de lijn had gekopt voordat deze werd weggewerkt door Thomas Meunier . In de 40e minuut scoorde Layvin Kurzawa van Paris Saint-Germain een eigen doelpunt in een poging een schot van Andrés Iniesta te blokkeren. Het derde doelpunt viel in de 50e minuut via een penalty gescoord door Lionel Messi nadat Neymar een overtreding had begaan door Thomas Meunier. Barcelona's hoop werd schijnbaar verijdeld nadat Edinson Cavani in de 62e minuut het enige doelpunt van Paris Saint-Germain scoorde, waardoor ze er nog drie nodig hadden om te winnen vanwege de uitdoelregel die nu in het voordeel is van de uitploeg, PSG.  Vervolgens sleepte Mascherano van Barcelona Di Maria naar beneden in het strafschopgebied van Barcelona, maar scheidsrechter Deniz Aytekin gaf geen straf.  Neymar scoorde twee doelpunten in de slotfase - een vrije trap in de 88e minuut en een controversiële strafschop toen Luis Suárez in de 90 + 1 viel - om er 5-1 van te maken. In de laatste seconden van de wedstrijd leverde Neymar een voorzet in het strafschopgebied en Sergi Roberto scoorde hun zesde en laatste doelpunt in de 90+5e minuut, waarmee hij de wedstrijd met 6-1 won en met 6-5 naar de kwartfinales ging. totaal.

Na de wedstrijd[bewerken]

In de nasleep van de gelijkspel was er, temidden van lof voor Barcelona, ook kritiek op Paris Saint-Germain voor de manier waarop ze niet waren omgegaan met de druk om hun totale voorsprong vast te houden, [6] [7] en speculatie dat de scheidsrechter kan door het bestuursorgaan van zijn status worden gedegradeerd vanwege enkele van de beslissingen die hij tijdens de wedstrijd heeft genomen, met name de toekenning van de tweede penalty van Barcelona. [8] Daaropvolgende analyses suggereerden dat Paris Saint-Germain de wedstrijd zou hebben gewonnen als het VAR-systeem in gebruik was geweest. [9]

In de kwartfinales leed Barcelona opnieuw een zware nederlaag in de eerste etappe van de gelijkspel weg van huis, dit keer met 3-0 verliezend van Juventus . [10] Ze waren echter niet in staat om hun prestaties van de vorige ronde te herhalen en werden uitgeschakeld na een 0-0 gelijkspel in de terugwedstrijd. [11]

Een van de hoofdrolspelers van het duel, de Braziliaanse aanvaller Neymar, stond in augustus 2017 in het middelpunt van een andere zaak waarbij de twee clubs betrokken waren, toen hij van Barcelona naar Paris Saint-Germain verhuisde voor een wereldrecord transfersom .

In de achtste finales van de UEFA Champions League 2020/21 stonden Barcelona en Paris Saint-Germain opnieuw tegenover elkaar, dit keer onder andere omstandigheden. [12] Een belangrijk gespreksonderwerp voor de media was de terugkeer van Neymar naar Barcelona, hoewel hij vanwege een blessure uit de heenwedstrijd moest. [13] [14] Hoe dan ook, PSG won de wedstrijd met 4-1 in Camp Nou, met een hattrick van Kylian Mbappé . [15] In de tweede etappe slaagde een nog steeds Neymar-loze PSG-ploeg erin een 1-1 gelijkspel vast te houden, Barça met 5-2 te verslaan en door te gaan naar de kwartfinales. [16]

In de competitie van het volgende seizoen was het Barcelona dat een onverwachte comeback-nederlaag ondervond, door met 3-0 te verliezen van Roma in Italië in de kwartfinale [17] en uit te gaan op uitdoelpunten, ondanks een sterk 4-1 voordeel van het thuisbeen van de band. [18] Van hun kant boog Paris Saint-Germain opnieuw in de Ronde van 16-fase, ondanks het toevoegen van Neymar en anderen aan hun selectie en het winnen van hun groep, verliezend van de uiteindelijke winnaars, Barcelona's aartsrivaal Real Madrid

In de UEFA Champions League -ronde van 2018/19 was Paris Saint-Germain – zonder de geblesseerde Neymar – het verliezende team in een nieuwe belangrijke comeback, aangezien een ondermaats Manchester United met 3-1 won in het Parc des Princes (het beslissend doelpunt uit een penalty in toegevoegde tijd toegekend door de VAR ) met 2-0 verloren op Old Trafford, de eerste keer in de geschiedenis van de competitie dat een dergelijke achterstand van een thuiswedstrijd was overwonnen. [19] [20] In de halve finale werd Barcelona uitgeschakeld na opnieuw een instorting in de tweede etappe: ze hadden een 3-0 voorsprong op Camp Nou en kregen vier doelpunten tegen Liverpool op Anfield . [21]

In de UEFA Champions League 2021/22 versloeg PSG Real Madrid met 1-0 in de eerste etappe van de ronde van 16 om de tweede etappe met 3-1 te verliezen in het Santiago Bernabéu-stadion . [22]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

1. Bordeaux 0–3 Paris Saint-Germain. BBC Sport (10 February 2017).
  2. Alavés 0–6 Barcelona – Match Report & Highlights. Sky Sports (11 February 2017).
  3. Barcelona 5–0 Celta Vigo. BBC Sport (4 March 2017).
  4. PSG v Nancy Match Report. Goal.com (4 March 2017).
  5. Full Time Report - Round of 16 2nd leg - Wednesday 8 March 2017 - Bernabeu - Barcelona. UEFA.com. Union of European Football Associations (8 March 2017). Geraadpleegd op 6 May 2020.
  6. Barcelona makes history with 6–1 comeback win over PSG. Al Jazeera (9 March 2011). Geraadpleegd op 30 July 2011.
  7. PSG's blind panic vs Barca revealed by shocking passing stat. Goal (11 March 2017). Geraadpleegd op 30 July 2018.
  8. Barcelona v PSG referee facing UEFA demotion. Goal (11 March 2017). Geraadpleegd op 30 July 2018.
  9. (fr) Le VAR aurait sauvé le PSG de la remontada du Barça en Ligue des champions en 2017. L'Équipe. Geraadpleegd op 2021-02-17.
  10. Full Time Summary Quarter-finals 1st Leg – Juventus v Barcelona (PDF). UEFA.org. Union of European Football Associations (11 April 2017). Geraadpleegd op 30 July 2018.
  11. Full Time Summary Quarter-finals 2nd Leg – Barcelona v Juventus (PDF). UEFA.org. Union of European Football Associations (19 April 2017). Geraadpleegd op 30 July 2011.
  12. Barcelona to face Paris Saint-Germain in Champions League last 16. Barca Blaugranes (14 December 2020).
  13. "Neymar and Barca never quite the same since 2017 split", Reuters, 14 December 2020.
  14. Neymar out vs. Barca; questions style of play. ESPN (11 February 2021). Geraadpleegd op 17 February 2021.
  15. Mbappe 'happy' at PSG after Barcelona hat trick. ESPN (16 February 2021). Geraadpleegd op 17 February 2021.
  16. Doyle, Paul. "PSG 1-1 Barcelona (agg: 5-2): Champions League – as it happened", The Guardian, 10 March 2021. Geraadpleegd op 10 March 2021.
  17. Full Time Summary Quarter-finals 2nd Leg – Roma v Barcelona (PDF). UEFA.com. Union of European Football Associations (10 April 2018). Geraadpleegd op 30 July 2018.
  18. Full Time Summary Quarter-finals 1st Leg – Barcelona v Roma (PDF). UEFA.com. Union of European Football Associations (4 April 2018). Geraadpleegd op 30 July 2018.
  19. Manchester United floor PSG as Marcus Rashford's late penalty caps comeback. The Guardian (6 March 2019). Geraadpleegd op 7 March 2019.
  20. PSG 1-3 Man Utd: Ligue 1 side throw away Champions League lead again. Sport (6 March 2019). Geraadpleegd op 7 March 2019.
  21. Liverpool 4–0 Barcelona (4–3 agg): Jurgen Klopp's side complete extraordinary comeback. BBC Sport (7 May 2019). Geraadpleegd op 7 May 2019.
  22. Sharma, Real's Remontada! Benzema hits hat-trick as Madrid emulate Barcelona by stunning PSG with comeback win. Goal (9 March 2022). Geraadpleegd op 9 March 2022.

{{#set:Technical tag=Article from Wikipedia}}{{#set:priority= }}

Dit artikel "FC Barcelona 6-1 Paris Saint-Germain" is uit Wikipedia. De lijst van zijn auteurs is te zien in zijn historische   en/of op de pagina Edithistory:FC Barcelona 6-1 Paris Saint-Germain. {{#set:Article=true}} {{#set:PageName=FC_Barcelona_6-1_Paris_Saint-Germain }}