Uit EverybodyWiki Bios & Wiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Het Mirakel van Vitosha is de bijnaam van de voetbalwedstrijd in de UEFA Cup 1989/90 tussen het Belgische Royal Antwerp FC en het Bulgaarse Vitosha Sofia.

Aanloop[bewerken]

In de eerste ronde van de UEFA Cup 1989/90 werd Antwerp uitgeloot tegen Vitosha Sofia. In de heenwedstrijd in Sofia werd 0-0 gelijkgespeeld. De terugwedstrijd op 26 september 1989 in het Bosuilstadion zou dus de beslissing moeten brengen.

Wedstrijdverloop[bewerken]

Na zes minuten stond het 0-1 voor Vitosha dankzij Georgi Slavchev, dit was ook de ruststand. Twintig minuten voor tijd viel bij Antwerp Franky Dekenne geblesseerd uit, waardoor Antwerp met tien man overbleef (alle wissels waren opgebruikt). In de tweede helft werd in minuut 83 door Ralf Geilenkirchen de stand in evenwicht bracht. Amper twee minuten later maakte Georgi Donkov er 1-2, en nog eens twee minuten later Petar Mihtarski er 1-3 van. Op drie minuten van het einde stond Antwerp dus voor de haast onmogelijke taak om nog drie keer te scoren. Door het uitvallen van Franky Dekenne werden echter zes minuten extra speeltijd gespeeld. Op het einde van de reguliere speeltijd maakte Nico Claesen de aansluitingstreffer. Twee minuten in blessuretijd bracht Claesen de stand weer in evenwicht. Twee minuten voor affluiten maakte Raphaël Quaranta de winnende treffer voor Antwerp.

Epiloog[bewerken]

Door deze onwaarschijnlijke ommekeer plaatste Antwerp zich voor de volgende ronde. Het schakelde achtereenvolgens nog het Schotse Dundee United en het Duitse VfB Stuttgart uit, om uiteindelijk in de kwartfinales te stranden tegen het Duitse 1. FC Köln.

Dit artikel "Mirakel van Vitosha" is uit Wikipedia. De lijst van zijn auteurs is te zien in zijn historische   en/of op de pagina Edithistory:Mirakel van Vitosha.